Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

27-Aug-2016

To Be Singel or not to Be Single

 

De vraag is: is het nobeler dat je je onafhankelijkheid bewaart of dat je een intieme relatie aangaat en alle uitdagingen die daar uit voortvloeien tegemoet treedt?

 

Toen er einde aan mijn huwelijk kwam, vond ik dat ik mezelf eindelijk weer recht in de ogen kon kijken, omdat ik de moed had gehad er uit te stappen en iets te doen wat ik misschien al veel eerder had moeten doen.
En tegelijkertijd: dit nooit meer. Desnoods dan maar alleen zijn, maar zo ver van mezelf afraken, dat mag ik nooit meer laten gebeuren.
En toch ben ik er daarna nog twee maal ingetuind. Waarbij ik wel als verzachtende omstandigheid kan aanvoeren dat het die keren wel heel anders was.
In mijn huwelijk was ik in dermate destructieve vaste patronen verstrengeld geraakt dat ik van een groot deel van mezelf vervreemd was geraakt.
In wat een jaar of drie later amper de naam relatie mocht hebben, was het verlangen om met de ander verbonden te zijn zo waanzinnig sterk, dat ik mijn eigen identiteit letterlijk voelde verdampen. En dat is uiteindelijk ook heel onaangenaam.
Ook Een tweede "relatie" een jaar of zes later speelde dat intense verlangen me weer danig parten. Ik wilde zo ontzettend graag waardoor de ander zich beklemd voelde, en toen die relatie eindigde doorstond ik allesverterende angsten, omdat ik ervan overtuigd was dat ik zonder haar niet verder kon.

 

Toen ik ook die relatie te boven was gekomen, voelde ik me goed en sterk en ik had een rijk en vervullend leven, met veel vrienden en vooral vriendinnen. En ik bedacht: degene die mij tot een relatie weet te verleiden moet wel van heel goede huize komen.
Ik zag maar weinig relaties om me heen die ik benijdenswaardig vond, veelal zagen ze er vooral uit als een polis tegen de eenzaamheid, (die uiteindelijk maar in 50% van de gevallen uitkeert. Je kan beter maar op wat minder gevorderde leeftijd geleerd hebben hoe je het leven in je eentje vervullend kan inrichten, dan dat je dat op je tachtigste nog onder de knie moet krijgen als dan je partner overlijdt.)
En bovendien biedt een relatie geen enkele garantie tegen eenzaamheid. In een slechte relatie kan je je veel eenzamer voelen dan als je single bent. Vooral als je de leefregel hebt aangenomen dat je de vuile was niet buiten hangt, omdat je dan het meest dominante issue, het grootste probleem in je leven met niemand kunt delen.

 

Natuurlijk heb ik wel het verlangen naar een intieme verbinding met iemand, maar dan houd ik mezelf voor dat een mens zo oneindig veel verlangens heeft en dat het stomste wat ie kan doen is zich op één van die verlangens blind te staren, en te denken dat hij alleen gelukkig kan zijn als dat ene verlangen vervuld wordt. Vette kans dat je dan een heleboel mogelijkheden om andere verlangens wèl te vervullen over het hoofd ziet.

 

Maar toch is dat verlangen naar grenzeloze intimiteit wel heel erg sterk. In de tantra zeggen ze dat je verlangens je belangrijkste energieleveranciers zijn. Welnu ik denk dat heel veel van mijn energie juist door dit verlangen gevoed wordt. Soms denk ik wel eens, "het is misschien juist wel goed dat dit verlangen niet vervuld wordt, want als dat wel gebeurt zou ik wel eens een heleboel van mijn energie kwijt kunnen raken, om dan als een zombie met een goed glas wijn op de bank te belanden”.

 

Dat risico is zeker niet denkbeeldig, maar dat gebeurt dan niet omdat je verlangen helemaal vervuld is: je zult elkaar nooit helemaal kunnen kennen. Het mooie daarvan is dat je potentieel altijd nog weer dieper met elkaar verbonden kunt zijn, en dat er dus een potentieel onuitputbare bron van verlangens-energie is.
Nee die verlamming treedt op als de wegen naar een verdere vervulling van dat verlangen afgesloten lijken te zijn omdat je in verstarde patronen bent vastgeraakt.

Mijn verlangens naar verbinding weet ik op andere manieren te vervullen. Ik ervaar het als een enorme rijkdom dat ik de vrijheid heb om iedere vrouw alle aandacht te schenken die op dat moment goed voelt, zonder dat ik bang hoef te zijn dat er iemand jaloers wordt. Die vrijheid wil ik nooit meer kwijt. Ik wil niet in situaties terecht komen waarin ik me gedwongen voel mezelf te verloochenen.
Natuurlijk gaan de verlangens wel verder, en daar kan ik af en toe ook wel bij wegdromen. Maar dan probeer ik volgens de tantrische leefregel te leven: laat je leiden door je verlangens, maar maak je volstrekt niet druk of ze vervuld worden.

 

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel stoer, maar toch is er een stemmetje dat zich afvraagt of het wel klopt.

En die twijfel kreeg een heel duidelijke stem tijdens het Zomeravondgastengesprek met Griet op de Beeck, die haar onvoorwaardelijk geloof uitsprak in de mogelijkheid van een intieme relatie, die blijvend verdiept kan worden en die blijvend ondersteuning biedt aan de verdere groei van beide partners en die stelde dat je volledig moet gaan voor waar je in gelooft.

Ik denk ook dat het realiseren van zo’n intieme relatie mogelijk is, dat het echter heel veel moeilijker is dan single leven, maar dat het je uiteindelijk verder kan brengen. Misschien zou ik hier toch wat meer volgens mijn eigen leefregel moeten leven: "als je een keus moet maken, bedenk dan wat je zou doen als je niet bang was: meestal kan je dat het beste doen". Als het zich nu zou voordoen, zou ik dan sterk genoeg zijn om er niet weer in te tuinen?

 

Afbeelding: Sarah Bernhardt als Hamlet

Klik hier voor de volledige afbeelding

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Alexander de Savornin Lohman --- 29-Aug-2016 12:47
----------------------------------------------------------------

Je raakt voor mij de kern, Jeroen. Niets is (voor mij) moeilijker dan in een intieme relatie helemaal mijzelf te blijven. Bijna automatisch raak ik verstrikt in verlangens die helemaal worden uitgesproken omdat ik dat niet aandurf en patronen die ontstaan en die schijnzekerheid bieden. En zo creëer je je eigen wespennest. Breng daar maar eens orde in. Ik ben al blij dat ik geleerd heb dit te doen in relaties op grotere afstand. Het moet natuurlijk mogelijk zijn om dit ook in een intieme relatie te doen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit gemakkelijk(er dan ik). misschien zijn er zelfs mensen die dit van nature in zich hebben. Benijdenswaardig, maar ik weet niet of ik zulke mensen benijd.


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld

inhoud blog

09-May-2016

Einstein over Liefde


15-Nov-2019

Help de passie verdwijnt!


20-Oct-2019

Slow Sex


19-Mar-2019

Controverses rond relatietherapie


16-Nov-2018

Relatie verbeteren door ruzie?


30-Oct-2018

Geven als relatievalkuil


16-Oct-2018

Praten over Vrijen


03-Oct-2018

Relatie-valkuil: Verwachtingen


25-Sep-2018

Denken mannen echt maar aan één ding


18-Sep-2018

Hij wil vrijen, zij wil praten


11-Sep-2018

Relatie als antwoord op levensvragen


09-Sep-2018

Relatie valkuilen


28-Sep-2017

Griet op de Beeck


18-Sep-2017

Toewijding, Devotie en Ontzag


29-May-2017

Het verschil tussen vrouwen en mannen


15-Apr-2017

Passie & Toewijding


24-Mar-2017

Bloemen


24-Feb-2017

De spanning tussen verbinding en autonomie


04-Feb-2017

Helende tearjerkers & de kunst van het troosten


28-Jan-2017

Gatentheorie is schadelijke bullshit


08-Jan-2017

Hoed u voor het correcte denken


26-Dec-2016

Woede


09-Dec-2016

Verlangens de richtingaanwijzers van onze ziel


23-Nov-2016

Contact maken


15-Nov-2016

Wat Trump ons over liefde leert


03-Nov-2016

Geluk=Liefde


16-Oct-2016

Utereg me Stadsie


07-Oct-2016

‘Nog lang en gelukkig’ een sprookje?


25-Sep-2016

Kwetsbaarheid loont


15-Sep-2016

De mensheid groeit: steeds sneller!


03-Sep-2016

Liefdewerk


27-Aug-2016

To Be Single or not to Be Single


19-Aug-2016

Depressie, hoe kom je er vanaf


07-Aug-2016

Depressie als opstapje naar meer Liefde


30-Jul-2016

De helende kracht van Liefde


12-Jul-2016

Beauty is in the eye of the beholder


02-Jul-2016

(G)een Open Hart


28-Jun-2016

Wordt de wereld beter?


20-Jun-2016

Hoed u voor Verliefdheid


14-Jun-2016

Mannetjes en vrouwtjes


06-Jun-2016

Hoezo... alles is Liefde?


30-May-2016

Mildheid


23-May-2016

Onvoorwaarde­lijke liefde


16-May-2016

Van jezelf houden?