Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

25-Sep-2016

Kwetsbaarheid loont

 

We verlangen allemaal naar verbinding, en dat is in wezen hetzelfde als het verlangen naar liefde. Een heel krachtige manier om je verbinding met anderen te versterken is het jezelf kwetsbaar opstellen.

 

Door jezelf kwetsbaar op te stellen laat je de ander iets meer in je ziel kijken, wat op zich al een versterking van de verbinding is. Maar je maakt bovendien voor de ander de drempel minder hoog om zichzelf ook kwetsbaar op te stellen.

Ieder mens heeft het verlangen gekend te worden en dus ook het verlangen zich bloot te kunnen geven. Het enige wat daar voor nodig is, is dat hij of zij zich veilig voelt en het vertrouwen heeft dat de ander zorgvuldig en respectvol met zijn of haar kwetsbaarheden om zal gaan.

Door jezelf kwetsbaar op te stellen geef je in wezen het signaal dat de kust veilig is.

Als het dan lukt om op die manier in een dialoog te komen over zaken waarover je meestal niet zo gemakkelijk praat, voelt dat als een wezenlijke, intieme verdieping van de verbinding.

 

Verder denk ik dat je het, door je kwetsbaar op te stellen, voor anderen gemakkelijker maakt om van je te houden. Je laat daarmee zien dat je een mens van vlees en bloed bent en geen super-robot.

Als je je achter een façade schuilhoudt, kan je mensen mogelijk verleiden om van die façade te houden, maar dan blijft er altijd de angst ontmaskerd te worden. Bovendien houden de mensen dan van de façade en niet echt van jou, omdat ze niet kunnen zien wie je werkelijk bent. Dat voelt toch ergens niet helemaal lekker.

 

Bij het kwetsbaar opstellen is het wel heel erg belangrijk dat dat niet vanuit een gevoel van slachtofferschap gebeurt. Het is heel belangrijk dat je uitstraalt dat je je kwetsbaarheid helemaal zelf kunt dragen.

 

Als ik bijvoorbeeld door iemand in verwarring word gebracht, en ik zeg: "je brengt me in verwarring" dan kan daar al gauw een spoortje verwijt in doorklinken. Het hoeft er niet eens echt te zijn. Onzekere mensen horen ook verwijten die er helemaal niet zijn. Als de ontvanger van de boodschap zo’n al dan niet reële verwijtboodschap opvangt  zal dat eerder tot verwijdering dan tot toenadering leiden.

 

Ik kan ook met iets van oprechte verbazing constateren dat ik me kennelijk door de ander in verwarring heb laten brengen. Ten eerste geef ik daarmee aan dat de volle verantwoordelijkheid voor de verwarring bij mij ligt. En ten tweede straal ik dan uit dat ik nieuwsgierig ben en bereid om onbevooroordeeld te kijken naar wat er aan de hand is. Dat werkt als een sterke uitnodiging tot toenadering. 

 

Heeft het ook nadelen je kwetsbaar op te stellen?

Het schijnt dat vrouwen op macht vallen. Tot mijn grote verbazing heb ik bijvoorbeeld ooit ergens gelezen dat de Franse president François Mitterrand indertijd de meest begeerde man van Frankrijk was. Ik kon me dat met de beste wil van de wereld niet voorstellen. Voor mij was hij een onaantrekkelijke ouwe grijze muis.

Ik heb het ook zelf aan den lijve ondervonden. Ik ben ooit een jaar voorzitter geweest van het bestuur van de basisschool van mijn kinderen. In dat jaar begonnen ineens allemaal moeders van leerlingen mij te zoenen, terwijl ik daarvoor niet echt veel aandacht van ze genoot, en ik toch voor mijn gevoel echt helemaal dezelfde was gebleven.

 

Ik zou dus kunnen denken dat, wanneer ik als man graag door vrouwen gezien wil worden (veel mannen hebben dat, ik in ieder geval ook), ik me maar beter niet kwetsbaar kan opstellen.

Ik ben geen vrouw, dus ik kan dat niet zo goed invoelen. Bij Mitterrand zat ik er immers ook helemaal naast. (Als er vrouwen zijn die zich geroepen voelen hier iets verstandigs over te zeggen, dan nodig ik ze daartoe van harte uit.)

 

Wat ik wel weet is dat ik, als ik me kwetsbaar opstel en daarbij mijn eigen kwetsbaarheid helemaal kan dragen, er de volle verantwoording voor neem, en met compassie kan kijken naar de lang niet altijd succesvolle manieren om met mijn zwakheden om te gaan, dat ik me dan ijzersterk voel.

 

Dan voel ik me, hoe paradoxaal het ook mag klinken, onkwetsbaar.Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Karin Mollemans --- 25-Sep-2016 18:59
----------------------------------------------------------------

Ik denk dat elk mens in wezen kwetsbaar is. Wellicht is het goed weten te verbloemen van die kwetsbaarheid een succes factor omdat wij allen onkwetsbaarheid wel een prettige staat van zijn zouden vinden. Voor vrouwen die erg kwetsbaar zijn, is het vinden van een schijnbaar onkwetsbare man aantrekkelijk omdat die hen bescherming kan bieden. Maar voor echte mensen... mensen die echt willen leven en dit leven voelen is kwetsbaarheid een noodzaak.


reactie van Jordis Jakubczick --- 26-Sep-2016 09:12
----------------------------------------------------------------

Mooi Jeroen! Raakt me teder wat je schrijft. Ook het verschil tussen slachtofferschap en je kwetsbaarheid kunnen ⁄ willen dragen; hoe je dat juist sterk laat voelen. Ik moet altijd eerst door mijn weerstand heen om me kwetsbaar te willen voelen. Uiteindelijk zak ik dan door de lagen heen en kom veel dieper met mezelf in contact. En dat is het kado van kwetsbaarheid, jezelf echt voelen. Dankje voor je blog! Zonder jouw had ik hier vannochtend niet over nagedacht en was ik veel langer blijven hangen in mijn weerstand tegen de kwestbaarheid die ik vannochtend voel.


reactie van Laura --- 26-Sep-2016 13:08
----------------------------------------------------------------

lieve Jeroen, altijd weer rakend wat je zegt en n glimlach als je verteld over de moeders die je plots zagen staan en zelfs gingen zoenen door de functie en plek die je had ingenomen! Ja, volgens mij vrouwen die status en macht koppelen aan veiligheid. Mooi om jezelf te dragen in je kwetsbaarheid, zelfliefde komt daar ook voor mij om de hoek kijken! Leuke bijkomstigheid van deze blog is dat ik dierbare mensen om me heen kan ervaren doordat ze op jouw blog reageren! Mooie impuls! Dank en heb een mooie dag in gedragen kwetsbaarheid ;‐)


reactie van Ilona --- 26-Sep-2016 16:55
----------------------------------------------------------------

Beste Jeroen, prachtige tekst maar soms wel een beetje generaliserend😊. Doe mij maar een kwetsbare man. Die krijgt van mij meer aanzien dan een man met alleen maar macht 😉


reactie van Gert --- 30-Sep-2016 10:56
----------------------------------------------------------------

Dank weer voor het delen van dit in balans brengend receptje uit je morele apotheek Jeroen!


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld

inhoud blog

09-May-2016

Einstein over Liefde


15-Nov-2019

Help de passie verdwijnt!


20-Oct-2019

Slow Sex


19-Mar-2019

Controverses rond relatietherapie


16-Nov-2018

Relatie verbeteren door ruzie?


30-Oct-2018

Geven als relatievalkuil


16-Oct-2018

Praten over Vrijen


03-Oct-2018

Relatie-valkuil: Verwachtingen


25-Sep-2018

Denken mannen echt maar aan één ding


18-Sep-2018

Hij wil vrijen, zij wil praten


11-Sep-2018

Relatie als antwoord op levensvragen


09-Sep-2018

Relatie valkuilen


28-Sep-2017

Griet op de Beeck


18-Sep-2017

Toewijding, Devotie en Ontzag


29-May-2017

Het verschil tussen vrouwen en mannen


15-Apr-2017

Passie & Toewijding


24-Mar-2017

Bloemen


24-Feb-2017

De spanning tussen verbinding en autonomie


04-Feb-2017

Helende tearjerkers & de kunst van het troosten


28-Jan-2017

Gatentheorie is schadelijke bullshit


08-Jan-2017

Hoed u voor het correcte denken


26-Dec-2016

Woede


09-Dec-2016

Verlangens de richtingaanwijzers van onze ziel


23-Nov-2016

Contact maken


15-Nov-2016

Wat Trump ons over liefde leert


03-Nov-2016

Geluk=Liefde


16-Oct-2016

Utereg me Stadsie


07-Oct-2016

‘Nog lang en gelukkig’ een sprookje?


25-Sep-2016

Kwetsbaarheid loont


15-Sep-2016

De mensheid groeit: steeds sneller!


03-Sep-2016

Liefdewerk


27-Aug-2016

To Be Single or not to Be Single


19-Aug-2016

Depressie, hoe kom je er vanaf


07-Aug-2016

Depressie als opstapje naar meer Liefde


30-Jul-2016

De helende kracht van Liefde


12-Jul-2016

Beauty is in the eye of the beholder


02-Jul-2016

(G)een Open Hart


28-Jun-2016

Wordt de wereld beter?


20-Jun-2016

Hoed u voor Verliefdheid


14-Jun-2016

Mannetjes en vrouwtjes


06-Jun-2016

Hoezo... alles is Liefde?


30-May-2016

Mildheid


23-May-2016

Onvoorwaarde­lijke liefde


16-May-2016

Van jezelf houden?