Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

16-Oct-2018

Praten over Vrijen

Een van de grote fouten die ik heb gemaakt in mijn inmiddels ontbonden huwelijk is dat onze communicatie over seks vrijwel volledig beperkt bleef tot non-verbale uitingen. 

Nu denk ik dat ik er niet uniek in ben, als ik praten over seksualiteit moeilijk vindt. Ja in zijn algemeenheid kan ik het wel,  maar als het over mezelf gaat, over mijn gevoelens, mijn  onzekerheden en mijn angsten, dan wordt het toch echt heel spannend.

Ik las laatst dat bij een onderzoek onder tachtig vrouwen, 70% (!!!) van hen tijdens het vrijen geluiden maakten die genot suggereerden, zonder dat er ook daadwerkelijk sprake was van genot. Redenen die ze daarvoor opgaven, varieerden van het zelfvertrouwen van hun partner niet willen ondermijnen tot dat ze hoopten dat het vrijen dan sneller afgelopen zou zijn. Het is duidelijk dat er onder zulke omstandigheden geen sprake kan zijn van onbekommerd genieten.

Die angst om over seks te communiceren speelt niet alleen tussen liefdespartners, maar soms zelfs ook in de spreekkamer van therapeuten. Er zijn therapeuten die  vinden dat hun cliënt het onderwerp maar moet aansnijden, terwijl de cliënt hoopt dat de therapeut het wel zal doen. Met als gevolg dat het onderwerp helemaal niet ter sprake komt, terwijl dat toch heel heilzaam zou zijn geweest.

 

Dit onvermogen om open over seksualiteit te spreken is een van de belangrijke redenen dat de erotische vonk langzaam uitdooft in relaties die langer duren.

In het begin van een relatie zijn de partners zo vol van elkaar, dat het is alsof het allemaal vanzelf wel goed gaat. Dingen die je misschien wat minder prettig vindt bedek je met de mantel der liefde. Je gaat je prille geluk toch niet te grabbel gooien door over een minor issue te zeuren. Dat komt later wel. Maar dat later komt niet, want hoe langer je wacht des te moeilijker wordt het om zaken alsnog aan de orde te stellen.

Als een man te horen krijgt dat zijn vrouw het al die tijd allemaal toch veel minder prettig vond dan ze deed voorkomen, is dat in eerste instantie een knak voor zijn ego, en die vindt gemakkelijk uitweg in een woede die de partners eerder uit elkaar drijft dan verenigt.

Ik denk dat de man vaak aan zijn theewater toch wel aanvoelt dat het niet helemaal lekker zit, maar dat hij bang is dat te horen te krijgen en dus ook niet open is over zijn gevoelens. Want als zijn vermoeden bevestigd wordt dan zal hij er iets mee moeten doen, maar hij heeft geen idee wat.

Al snel belandt een stel dan in een vast patroon, dat zich in het verleden bewezen leek te hebben, en dat elke keer ritueel wordt afgewerkt. Beide partners zijn bang er van af te wijken, maar daardoor is er op een gegeven moment kraak noch smaak aan te beleven.

 

Ik ben laatst begonnen in het Sexdagboek van Heleen van Royen, om te kijken of ik daar wijzer van zou kunnen worden. Het kwam op mij over als een groot “kijk mij eens!, zo vaak en zo hard ik door een jonge God geneukt word!”. Ze pretendeert een bijdrage te leveren aan seksuele bevrijding, maar ik denk dat het effect eerder averechts is. Al die mensen die er mee worstelen seksualiteit een bevredigende plaats in hun leven te geven, zullen geen spoortje herkenning vinden in dat boek.

Bovendien getuigt het van een erg enge en armzalige visie op menselijke erotiek. Menselijke erotiek kan oneindig veel meer kan zijn dan alleen maar pijpen, beffen en neuken. Ik denk dat heel veel mensen juist gebaat zouden zijn met een verbreding van hun bewustzijn op dit gebied.

 

Het is een veel voorkomend verschijnsel dat de erotische sprankeling wegkwijnt in een langdurige relatie. Er zijn stellen die daar volkomen vrede mee kunnen hebben, maar ik denk dat de meerderheid toch ergens wel het (soms heel diep weggestopte) verlangen heeft dat het anders zou zijn.

 

Gebrek aan communicatie is een van de oorzaken. Het vereist echter veel moed en volwassenheid om na lange tijd het onderwerp seksualiteit toch bespreekbaar te maken. Met volwassenheid bedoel ik het vermogen om onprettige boodschappen zo te brengen en zo te ontvangen dat ze niet als aanval of afwijzing worden gezien.

 

Ik denk dat je de communicatie over seksualiteit beter niet in bed kunt beginnen. De kans dat je dan in een onverkwikkelijk dispuut terecht komt is veel te groot.

 

Je kan er voor kiezen de dialoog aan te gaan in aanwezigheid van een modererende derde, door bijvoorbeeld in relatietherapie te gaan. Maar ook dat biedt geen garantie. Er bestaan heel verschillende visies onder therapeuten over oorzaak en oplossing, variërend van: “het is een verschijnsel wat nu eenmaal optreedt en probeer er maar mee te leven” tot “Dit is een prachtige kans om tot een essentiële verdiepingsstap in je relatie te komen”.

Je zult begrijpen dat ik een aanhanger van die tweede visie ben, maar daarover later meer.

 

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld

inhoud blog

09-May-2016

Einstein over Liefde


15-Nov-2019

Help de passie verdwijnt!


20-Oct-2019

Slow Sex


19-Mar-2019

Controverses rond relatietherapie


16-Nov-2018

Relatie verbeteren door ruzie?


30-Oct-2018

Geven als relatievalkuil


16-Oct-2018

Praten over Vrijen


03-Oct-2018

Relatie-valkuil: Verwachtingen


25-Sep-2018

Denken mannen echt maar aan één ding


18-Sep-2018

Hij wil vrijen, zij wil praten


11-Sep-2018

Relatie als antwoord op levensvragen


09-Sep-2018

Relatie valkuilen


28-Sep-2017

Griet op de Beeck


18-Sep-2017

Toewijding, Devotie en Ontzag


29-May-2017

Het verschil tussen vrouwen en mannen


15-Apr-2017

Passie & Toewijding


24-Mar-2017

Bloemen


24-Feb-2017

De spanning tussen verbinding en autonomie


04-Feb-2017

Helende tearjerkers & de kunst van het troosten


28-Jan-2017

Gatentheorie is schadelijke bullshit


08-Jan-2017

Hoed u voor het correcte denken


26-Dec-2016

Woede


09-Dec-2016

Verlangens de richtingaanwijzers van onze ziel


23-Nov-2016

Contact maken


15-Nov-2016

Wat Trump ons over liefde leert


03-Nov-2016

Geluk=Liefde


16-Oct-2016

Utereg me Stadsie


07-Oct-2016

‘Nog lang en gelukkig’ een sprookje?


25-Sep-2016

Kwetsbaarheid loont


15-Sep-2016

De mensheid groeit: steeds sneller!


03-Sep-2016

Liefdewerk


27-Aug-2016

To Be Single or not to Be Single


19-Aug-2016

Depressie, hoe kom je er vanaf


07-Aug-2016

Depressie als opstapje naar meer Liefde


30-Jul-2016

De helende kracht van Liefde


12-Jul-2016

Beauty is in the eye of the beholder


02-Jul-2016

(G)een Open Hart


28-Jun-2016

Wordt de wereld beter?


20-Jun-2016

Hoed u voor Verliefdheid


14-Jun-2016

Mannetjes en vrouwtjes


06-Jun-2016

Hoezo... alles is Liefde?


30-May-2016

Mildheid


23-May-2016

Onvoorwaarde­lijke liefde


16-May-2016

Van jezelf houden?