Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

15-Nov-2016

Wat Trump ons over liefde leert

De haatgevoelens die Trump in de VS heeft losgewoeld baren de hele wereld zorgen. Liefde en Haat, het lijkt wel of er geen grotere tegenpolen te bedenken zijn toch hebben ze veel met elkaar te maken. Kijk maar naar haat-liefde verhoudingen.

 

Wat is haat

Ik probeer de wereld te zien en te begrijpen vanuit het idee dat liefde de kracht is die aan alles ten grondslag ligt. Zo ontstaat verdriet als we iets of iemand waar we van houden zijn kwijtraken. Ook woede gaat erover dat iemand of iets waar we van houden onbereikbaar of ons ontnomen is. De brandstof van de woede zit hem steeds in de liefde. Hoe dierbaarder iets dat ons ontnomen wordt ons is, des te groter de woede.

Woede kan nog positief worden aangewend, het mobiliseert energie die we kunnen benutten om dat wat ons ontnomen is terug te krijgen.

 

Haat gaat nog een stapje verder. Haat ontstaat als we geen enkele uitweg meer zien om contact te maken met dat wat we lief hadden. Om niet permanent geconfronteerd te worden met dat pijnlijke afgesneden zijn schakelen we ons gevoel uit, en daarmee snijden we ons nog verder af. Daarom kunnen mensen die vanuit haat handelen ook zo meedogenloos zijn.

Haat is veelal een onzichtbaar koudvuur, juist omdat het geen uitweg weet. Het is vaak zo goed weggestopt dat we ons van onze eigen haatgevoelens niet eens bewust zijn.

Haat kan je zien als gestolde woede, zoals je een depressie kunt zien als gestold verdriet. In beide gevallen is er spraken van een onvermogen tot verbinding, dat zo pijnlijk is dat ons gevoel wordt uitgeschakeld.

 

Al die, vaak onzichtbare, haat vertegenwoordigt een enorme hoeveelheid energie. Als die ontketend wordt kunnen er de meest verschrikkelijke dingen gebeuren. Maar dat is niet noodgedwongen zo. Er was veel haat opgehoopt door de vernederingen die Duitsland na de eerste wereldoorlog waren aangedaan. Hitler mobiliseerde die haat. En met die energie wist hij vanuit een nagenoeg failliete boedel in een recordtijd een ongeëvenaard economisch herstel te bewerkstelligen. Helaas is het daar alleen niet bij gebleven.

 

Hoe om te gaan met haat

Op zich is het een positieve ontwikkeling dat haat aan het daglicht komt! Dat is namelijk de enige weg om haat te genezen. De kunst is alleen om de krachten die daarbij vrij komen in goede banen te leiden.

Of het nu om in de maatschappij opgehoopte macro-haatgevoelens gaat, om haat in onze directe omgeving, of om je eigen vaak verborgen haat. Het recept is steeds hetzelfde. Een eerste stap is het zichtbaar maken, het erkennen, het niet veroordelen, er met compassie naar kijken, proberen te achterhalen welke gefnuikte liefdesbron voeding geeft aan die haat.

Besef bijvoorbeeld dat de mensen die door economische ontwikkelingen op straat zijn komen te staan zo ontzettend veel mogelijkheden tot het geven van liefde zijn ontnomen. Ze kunnen niet meer met liefde en toewijding hun vak uitoefenen, niet meer hun bijdrage aan de maatschappij leveren. Ze kunnen degenen die hen het meest dierbaar zijn niet meer dat geven wat ze zo graag zouden willen gevenem ze kunnen zichzelf geen liefde meer geven omdat belangrijkste dingen waar ze hun eigenwaarde aan konden ontlenen hen zijn afgenomen.

Alleen al het erkennen van de aanwezigheid van die liefdesbron maakt het gemakkelijker voor mensen met haatgevoelens om weer contact te maken met die bron. Door er op die manier naar te kijken kunnen ook manieren worden gevonden om de in haat verankerde energie zo aan te wenden dat de wereld er beter van wordt.

 

Wat we van Trump kunnen leren is dat we haat serieus moeten nemen, en niet mogen bagatelliseren als een afwijking van bekrompen geesten, en dat we de oplossing van de problemen niet langer mogen afschuiven op de mythe van marktwerking als panacee. Ook ik heb daar vaak te lichtvaardig over gedacht.

 

Gelukkig lijken de schokken die Brexit en Trump teweeg hebben gebracht dit besef te doen ontwaken.

 

Een van de dingen die ik geleerd heb in de tijd dat ik als overheidsdienaar werkzaam was, is dat daar waar heibel is kansen ontstaan. Daar is energie en wil tot verandering. Als je dan een constructieve weg naar verbetering weet aan te wijzen, dan gaat het stromen, dan helpt iedereen mee, dan kunnen er wondermooie dingen gebeuren.Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Marian --- 15-Nov-2016 20:59
----------------------------------------------------------------

Goed stuk! Bedankt.


reactie van Alexander F. de Savornin Lohman --- 16-Nov-2016 14:36
----------------------------------------------------------------

Het grootste probleem met haat is er een enorm cultureel taboe rust op dit in mijn ogen heel betekenisvolle gevoel. Toen ik voor het eerst in mijn leven mijzelf toestond in een veilige omgeving mijn gevoel van haat door te laten dringen tot mijn hele wezen, kreeg ik een ervaring van fantastische extase. Mijn haatgevoelens staan heel dicht bij mijn diepste verlangens en drijfveren. Ze komen boven als iets de verwezenlijking van wat ik het allerliefste wil, in de weg staan. Ze laten mij haarscherp zien wat echt belangrijk voor me is. Geen enkel ander gevoel kan me dit zo duidelijk laten zien. Daarom koester ik mijn haatgevoelens en ben ik er dankbaar voor. Haatgevoel moet uit de taboe‐sfeer. Haat moet bespreekbaar zijn. Want daardoor kom je bij wat er echt van belang is. Haat die opgesloten blijft, is gevaarlijk. Dan verkilt de haat. Dat is het ergste dat je (haat‐)gevoelens kunt aandoen. Haat‐Liefde verhoudingen houden een relatie levend en ze zorgen voor voortdurende ontwikkeling. In die verhoudingen krijgt de haat geen kans om te verkillen.


reactie van Laura --- 24-Nov-2016 08:25
----------------------------------------------------------------

mooi gesproken lieve Jeroen! N ware ontdekkingstocht...... ik ga op onderzoek uit! Lieve groet Lauvrouw


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld

inhoud blog

09-May-2016

Einstein over Liefde


15-Nov-2019

Help de passie verdwijnt!


20-Oct-2019

Slow Sex


19-Mar-2019

Controverses rond relatietherapie


16-Nov-2018

Relatie verbeteren door ruzie?


30-Oct-2018

Geven als relatievalkuil


16-Oct-2018

Praten over Vrijen


03-Oct-2018

Relatie-valkuil: Verwachtingen


25-Sep-2018

Denken mannen echt maar aan één ding


18-Sep-2018

Hij wil vrijen, zij wil praten


11-Sep-2018

Relatie als antwoord op levensvragen


09-Sep-2018

Relatie valkuilen


28-Sep-2017

Griet op de Beeck


18-Sep-2017

Toewijding, Devotie en Ontzag


29-May-2017

Het verschil tussen vrouwen en mannen


15-Apr-2017

Passie & Toewijding


24-Mar-2017

Bloemen


24-Feb-2017

De spanning tussen verbinding en autonomie


04-Feb-2017

Helende tearjerkers & de kunst van het troosten


28-Jan-2017

Gatentheorie is schadelijke bullshit


08-Jan-2017

Hoed u voor het correcte denken


26-Dec-2016

Woede


09-Dec-2016

Verlangens de richtingaanwijzers van onze ziel


23-Nov-2016

Contact maken


15-Nov-2016

Wat Trump ons over liefde leert


03-Nov-2016

Geluk=Liefde


16-Oct-2016

Utereg me Stadsie


07-Oct-2016

‘Nog lang en gelukkig’ een sprookje?


25-Sep-2016

Kwetsbaarheid loont


15-Sep-2016

De mensheid groeit: steeds sneller!


03-Sep-2016

Liefdewerk


27-Aug-2016

To Be Single or not to Be Single


19-Aug-2016

Depressie, hoe kom je er vanaf


07-Aug-2016

Depressie als opstapje naar meer Liefde


30-Jul-2016

De helende kracht van Liefde


12-Jul-2016

Beauty is in the eye of the beholder


02-Jul-2016

(G)een Open Hart


28-Jun-2016

Wordt de wereld beter?


20-Jun-2016

Hoed u voor Verliefdheid


14-Jun-2016

Mannetjes en vrouwtjes


06-Jun-2016

Hoezo... alles is Liefde?


30-May-2016

Mildheid


23-May-2016

Onvoorwaarde­lijke liefde


16-May-2016

Van jezelf houden?